вторник, 16 февруари 2016 г.

"Тривърхата шапка" - Педро Антонио де Аларкон

Старо ревю, седящо в чернови само защото нямам хубава снимка на корицата...не се сетих да снимам, когато беше у мен...слагам снимка, взета от интернет :)

П.С. -  Може да се каже, че е преразказ, а не ревю на книгата. :)



„Тривърхата шапка” на Педро Антонио де Аларкон ни запознава с една история за доверие и любов...погледнато през погледа на една романтична душа (разбира се).
Любовта между чичо Лукас и сеня Фраскита е от тези, които човек търси цял живот – да обичаш и да те обичат с цяла душа. Но..нека започна от началото :) СПОЙЛЕРИ!!!
В първите няколко глави авторът ни запознава с обичаите и мястото на действието. После ни описва и героите. От описанието на сеня Фраскита разбираме, че е едра красавица, цялата изпълнена с чар и очарование. А от описанието на чичо Лукас..ами, че не е първи красавец (леко гърбав и целия в белези от шарка), но затова пък много умен, чаровен и всякакви положителни качества. Сигурно се чудите как тогава са се залюбили? Ами много просто – той е бил толкова неустоим, че тя просто се е влюбила в душата му. (само не си мислете, че Фраскита е някаква повърхностна девойка – напротив – не му отстъпва по нищо в характера. Сигурно затова се допълват така.) Драмата в цялата история идва от корехидорът..който е лудо влюбен в сеня Фраскита. (като цяло всички в селото я намират за неустойма, но уважават чичо Лукас, а и знаят че се обичат, та седят на страна) Обаче! Корехидорът не може да се примири, че Фраскита не е негова. (той милият е по-грозен и гърбав от чичо Лукас..но и по-лукав) Та измисля той пъкления план да вкара чичо Лукас в затвора за една вечер, а той да прелъсти Фраскита през това време. Обаче всичко се обърква...и спирам до тук, защото няма да ви е интересно да прочетете какво се случва. :)
Ще кажа само, че Аларкон пише много увлекателно и забавно – смяла съм се със сълзи – особено на описанията. Историята също е много интересна и добре написана. И най-важното има щастлив финал! Поне за чичо Лукас и сеня Фраскита. Те милите изживяват истинско приключение, но поне се уверяват за пореден път, че делят една душа.
Препоръчвам горещо книжлето :) (казвам книжле, защото е само 127 страници, А6 формат)

Няма коментари:

Публикуване на коментар