неделя, 3 февруари 2013 г.

Тринити Фейгън - Изкуплението на Аякс (кинига 1 от поредицата "Заветът Мефисто")

Днес ще ви говоря за една малко по-различна книга. В goodreads.com има много противоречиви коментари, а рейтинга на книгата е едва 3.86
Книгата, за която ще ви говоря е:




Забравете какво знаете за Господ и дявола... това съвсем не е цялата истина. Колкото и зъл да е Луцифер, той поне зачита свободната воля. Ерикс обаче е съвсем друго нещо. Най-големият злодей, познат на човечеството, крои планове да завземе Ада и да подчини всички на своята воля, а той самият – да стане по-могъщ от Господ. Едното нещо може да попречи на плановете му и това е Заветът Мефисто.
Саша е Анаво, потомка на дъщерята на Ева – Аврора, родена преди първородния грях. Без да знае истината за своя произход, момичето среща Аякс, един от синовете на тъмния ангел Мефистофел. Тя открива, че е единствената, която може да спаси душата му, но само, ако замени живота си за безсмъртие и се присъедини към него и братята му в бруталната война за спасението на човечеството. Но дали ще се реши на тази стъпка? Ще успее ли Аякс да опази живота й и спечели любовта й?
Авторът Тринити Фейгън умело преплита библейски и древногръцки сюжети с немски фолклор, за да създаде тъмна и завладяваща любовна история със собствена уникална митология, която запленява въображението и обещава много вълнуващи моменти.




В България книгата е издадена на 7 февруари 2012 от издателство Егмонт България.
Книгата веднага ме заинтригува, но заради отрицателните коментари в goodreads се забавих и едва миналата седмица се сдобих с тази така желана книга. Радвам се, че в крайна сметка послушах вътрешния си глас (който между другото за книги рядко греши) и си купих книгата.

Определено си личи, че Тринити Фейгън е начинаещ писател, но не мога да не призная, че книгата е повече от страхотна. Да, имаше една-две сцени, които малко не ми харесаха как точно са написани, но на фона на историята, героите и всичко останало, определено не ми направи голямо впечатление. В гореспоменатия сайт имаше едно ревю, което още ми кънти в главата. С няколко думи в него беше написано, че главната е много наивна и книгата била много зле написана...А това заключение беше направено след прочит на няма 50 страници..Вярно за всеки влак си има пътници и това определено не е книга за всеки. Макар лично аз да мисля, че си заслужава на 100%, то има много хора, които или наистина не са харесали книгата, или не са си направи труда да я прочетат цялата.

Не искам да пускам спойлери и затова няма да коментирам много-много цялата история, но не мога да не пусна този цитат, който ми хареса толкова много:
"- Тук й е мястото. Не мога да я взема...там, където отивам.
 - А ако можеше, щеше ли?
Той поклати бавно глава.
- Там, където отивам, не е място за нея. Тя принадлежи тук.
- Може би предпочита да е с теб. Може би, когато се събуди, така силно ще пожелае да е с теб, че ще се разгневи, задето си я оставил.
- Няма значение. Не мога да я взема със себе си. - Джакс сведе глава и зарови лице в косата й. - Ще бъде нещастна. Ще вижда отчаяние и болка, мъка, омраза и гняв и сърцето й ще страда. Не мога да й го причиня.
- Значи ти, Аякс, ще я оставиш тук, в Божия рай, макар така никога повече да не я видиш? Защо е нужна тази саможертва, щом означава толкова много за теб?
Джакс вдигна глава и отвори очи.
- Защото я обичам."

Лично за мен това е кулминацията на цялата книга - толкова силен момент. И определено си заслужава да се прочете историята на Саша и Джакс.

4 коментара:

  1. Почти бях забравила, че следвам блога ти, тъй като бях пропуснала предния пост на английски, и когато получих днешното ревю, много се изненадах и зарадвах. Ревюто беше интересно, и ще ме накара следващия път, когато съм в книжарница, да се огледам за тази книга. Надявам се през тази година да пуснеш още много интересни книжни мнения :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се опитам да пусна повече ревюта и да си раздвижа малко блога, защото определено леко съм го занемарила :D

    ОтговорИзтриване
  3. Ще се радвам и ще следя с интерес :) Между другото, вярвам, че сме се засичали в едни и същи форуми, въпреки че не сме разговаряли пряко ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Възможно е :) На много места имам регистрации с този ник :)

    ОтговорИзтриване